
FRANSK POLYNESIEN Marquesas – Nuku Hiva
Næste (og sidste) destination med ATLAS var øen Nuku Hiva, den største af Marquesas-øerne. Her udforskede vi flere bugter, som bød på imponerende oplevelser både under og over vand. Vi besøgte Controller Bay, Marquesienne Bay, Daniel’s Bay og Taiohae. Mellem de forskellige destinationer havde vi nogle korte dagssejladser, hvilket igen bød på fiskeri og hygge på vandet.
Dykningen fylder meget ombord på ATLAS, og vi bliver mere forelskede i livet under overfladen, jo længere tid vi bruger der. Nuku Hiva har budt på masser af flot dykning på flere forskellige dykkersites, både i Controller Bay, Marquesienne Bay og ved Taiohae. Vi er blevet mødt af et rigt dyreliv, hvor vi har set store stimer af fisk, hammerhajer i massevis, forskellige rokker, ottearmede blæksprutter og flere seje dyr under vandet. Mange af dyrene har vi mødt på dybt vand, og her på Nuku Hiva har vi færdiggjort vores dykkeruddannelser, herunder vores dybde speciale hvormed vi kan dykke ned til 40 meter.
Nuku Hivas storslåede natur nyder vi hver dag fra båden. Efter en sejltur til Daniel’s Bay, skulle landsiden udforskes ydereligere – nemlig med en tur til bugtens kendte vandfald. Bugten her omkranses af øens høje klipper, og i bunden af en kløft er der et vandfald, som eftersigende skulle være Fransk Polynesiens højeste. Vi tog i land og begyndte den flotte tur til vandfaldet. Vi krydsede vandløb, gik på små stier i frodig grøn natur og langs rå klippevægge. Da vi nåede vandfaldet, måtte vi dog erkende at vandfaldet var tørret ud, grundet tørkeperioden på Nuku Hiva på dette tidspunkt af året. Den lille sø i bunden af vandfaldet var der dog endnu, og til trods for vi ikke fik det imponerende vandfald at se, var den naturskønne tur dertil det hele værd. Turen sluttede med en frokost hos nogle lokale med grillet tun, friteret maniok samt frisk grønt og frugt fra deres egen have.
Selv under varme himmelstrøg lever julen i bedste velgående. På ATLAS stod den i december måned på luciaoptog, julefrokost og juleaften på bedste danske manér med alt der hører sig til. Forberedelserne havde været længe undervejs, og julefrokosten var en stor succes med hjemmelavet snaps, rugbrød, paneret fisk med remolade, leverpostej og tarteletter. Efter at have spist os alt for mætte, stod den på pakkespil, og da der ikke var flere pakker på bordet, blev der spillet om opvasken (og den sidste snaps). Da vi nåede lillejuleaften, gik forberedelserne til den kommende dag i gang. Da nogle af os kom tilbage til båden efter et dyk, bredte julestemningen sig hurtigt til tonerne af julemusik og duften af andesteg. Juleaften blev der om formiddagen jule-dykket med nissehuer. Resten af dagen gik med julehygge, bordopdækning og forberedelse af maden med and, gris, brune, hvide og franske kartofler, hjemmelavet rødkålssalat, sovs samt risalamande med kirsebærsovs. Da alt var klart og alle var kommet i deres fineste tøj, kunne vi sætte os til bords til en lækker og traditionel julemenu. Senere på aftenen dansede vi om det hjemmelavede frugtjuletræ, og vi havde opført os pænt for julemanden kiggede forbi (på sit SUP board), og havde gaver med til os alle. De sidste timer af aftenen samt 1. juledag forløb lige som de skulle – der blev nemlig leget med julegaver.
Nuku Hiva bød på endnu en landtur – denne gang til hesteryg. Fra Taiohae kørte vi ind på midten af øen, en køretur i flot natur som ændrede sig markant som vi kom frem. Da vi kom til stedet hvorfra vi skulle ride, blev vi mødt af nåletræer og bregner, og vejret var meget anderledes end vi har været vant til fra bugten. I og med vi var kommet op i højderne var temperaturen faldet markant, og da det oveni var overskyet og regnvejr, kunne de fleste af os godt have brugt lidt mere tøj, og ikke mindst en regnjakke. Det mindede os mere om et af vores nordiske nabolande end om Fransk Polynesien. Da alle hestene var sadlet op, gik en udfordrende og sjov ridetur i gang i kuperet terræn med flotte udsigter over storslået natur, med vilde heste og med masser af regn. Hver gang vi rundede et højdedrag, blev vi belønnet med den smukkeste udsigt over øen. Regnen sammen med den krævende ridetur gjorde desværre at det ikke blev til nogle billeder af den flotte tur, men sjovt var det. Da vi kom tilbage, kunne faren i huset grinende fortælle, at vi havde valgt den eneste dag på året med regn.
Hvor vi i de forskellige bugter vi har lagt i på Marquesas-øerne har været afskåret fra handlemuligheder, wifi og i store træk andet liv end vores eget på ATLAS, har vi i bugten ved Taiohae haft flere muligheder i forhold til førnævnte. Taiohae er med sine ca. 1.800 indbyggere den største by på Nuku Hiva. Ved vores ankomst blev vi budt velkommen af en flok legesyge mantaer, der ”vinkede” til os i overfladen. Mens vi har lagt i bugten her, har vi haft mulighed for at proviantere, kommunikere med omverdenen og de derhjemme samt tage nogle dagsture i land.
Nytårsaftensdag stod på dyk, afsluttende rengøring en tur i land, hvor der blev handlet til aftenens festligheder, forberedelser med madlavning, bordopdækning, pynt osv. Inden styrmand Marc var taget hjem i midten af december, havde han arrangeret, at vi alle fik blomster: kranse på hovederne til pigerne og om halsen til drengene. Vi var alle så fine, og vi kunne nu holde nytår på ægte polynesisk manér. Efter dronningens nytårstale og velkomstdrink efterfulgt af et lækkert tapasbord med dertilhørende vin, bød resten af aftenen på drinks, cubanske cigarer og dans på ATLAS, inden turen kort før midnat gik til havnen med bajer, kransekage og ananas. Vi hoppede ind i det nye år (og det nye årti) fra en bænk på kajen og nytåret blev skudt ind. Derefter stod den på western-fest med de lokale og andre sejlende i Nuku Hiva.
Allerede inden nytåret blev skudt ind var vi i fuld gang med den store afsluttende rengøring, hvilket også betød at vi så småt begyndte at forberede os på, at skulle afmønstre ATLAS efter to fantastiske måneder, der var fløjet afsted. Hver en krog – både inde og ude samt over og under vand – blev skrubbet, og dagen før afmønstring nåede vi i mål, og skuresvampe og rengøringsmiddel kunne pakkes væk. Sidste aften spiste vi i land, inden vi næste formiddag fik pakket vores tasker og afmønstrede ATLAS. Efter et farvel og på gensyn på kajen samt en køretur på tværs af øen, sad de fleste af os i Nuku Hivas lille lufthavn, hvorfra turen gik retur til hovedøen Tahiti. Efter to oplevelsesrige og fantastiske måneder til søs fortsætter vi vores eventyr rundt i verden – og vi bliver på Stillehavsøerne lidt endnu.
Nuuk Hiva ser ud til at have utrolig smuk og varieret natur. Fantastisk tur I har haft på Atlas. Og så har I lært at dykke og derved fået adgang til en helt ny verden med så smukke farver.
Og så var det så dejligt lige at snakke med Jer her til morgen. Kan I have det godt og rigtig god tur videre ud i verden.
Jeg havde skrevet Nuku og ikke Nuuk – som ipad´ en selv har rettet det til ???
Flotte flotte billeder og film fra Stillehavet og øerne derude – sikke et liv der findes i havet – det har været en flot og spændende oplevelse. Det har været en fornøjelse at følge jeres 64 dage med Atlas.?
Fortsat god rejse.
Fantastiske farver båder under og over vandet. Dejlige oplevelser at have med i livets rygsæk fra de 64 dage ombord. Nu kommer då næste kapitel på jeres rejse. Fortsat god tur ?
Hej hej
Det har da været en helt fantastisk sejltur, tak for de levende beskrivelser?
Knus Lene